Ifjúsági közösség

(Fotók: Gergő & Dave)


Ifjúsági hittan


Vásárosdombón az ifjúsági hittan 2004-ben indult el Kutas Attila plébános vezetésével. Az azóta eltelt évek alatt a csoport folyamatosan átalakult, formálódott, azonban az időpont megmaradt: péntek este. Magunk között éppen emiatt csak "pénteki esti hittan"-nak nevezzük ezt az alkalmat. 2004-ben csak 2-3 ifjú hittanos részvételével indultak a hittanok, azonban jó hangulata, és mély lelki tartalma miatt hamar népszerűvé vált a fiatalok körében. Így voltak olyan esték is, amikor olyan sokan voltunk, hogy három külön csoportban párhuzamosan folytak a beszélgetések. A gyertyafény melletti közös imával lezárt hittan után sosem maradhatott el valamilyen közös játék, beszélgetés. Így a résztvevők nemcsak lelki táplálékot kaptak, hanem találkozhattak azon társaikkal is, akikkel habár egy faluban laknak, de nem egy helyen tanultak, így hét közben nem tudtak találkozni. Ezáltal a közösség még jobban összekovácsolódott.
Kezdetben Kutas Attila lelki vezetésével zajlottak ezek az alkalmak, majd 1,5-2 évre plébániánk kántora Kardos Attila vette át az elmélkedések irányítását. Ő szintén nagyon jó vezetőnek bizonyult, jó pedagógiai érzékével fenntartotta a fiatalok érdeklődését. Majd ismét Kutas Attila plébános kezei közé kerültünk. Egy-egy ilyen alkalom során a Szentlélek vezetésével különböző témákról elmélkedtünk, amely lehetett egy bibliai történet, egy vers, egy festmény vagy akár egy opera. Az életünk részévé váltak ezek az alkalmak, amelyek az iskolai kötelezettségekkel teletűzdelt mozgalmas hetek lezárásaiként megnyugvást, hitet és erőt adnak nekünk. Egymás között gyakran mondjuk: "Ha ezek az alkalmak nem lennének, nem is tudjuk, hogy bírnánk a hétköznapokat!"
Az évek folyamán a résztvevők száma folyamatosan változott, de ebben a folyamatban kiforrott egy összetartó, egymást szerető közösség, amely együtt, egymást terelgetve halad a közös cél, a Jóisten szolgálata felé. Nyitottak vagyunk bárki felé, így ha egy új tag látogat el hozzánk a péntek esti alkalmunkra, mindig nagyon nagy örömmel és szeretettel fogadjuk. Attila atyát Dombóvárra helyezték, így 2010 szeptemberétől Cseh Péter Mihály káplán atya vette át péntek esti találkozásaink lelki vezetését. Új színt hozott a közösségünkbe, amely ezáltal ismét egy új arculatot kapott. Kialakult egy "menetrend", amelyet egy-egy ilyen alakalom során követni szoktunk.:
A pénteki befejező imaórához tartozó zsolozsma részlet elimádkozásával kezdjük az alkalmat. Majd egy körkérdés keretében mindenki elmondja, hogy hogyan érezte magát a héten az igekártyájával. Minden hittan után ugyanis húzunk egy igekártyát, amely egy pársoros szentírási idézetet tartalmaz, és amelyre megpróbálunk a hét során odafigyelni.
Ezen körkérdés után következik az együttlétünk legfőbb része: egy szentírási részlet részletes elemzése. Péter atya által irányított beszélgetés keretében próbáljuk minél jobban megfejteni, hogy mit üzen nekünk az Úr a Biblián keresztül.
Majd egy meghitt hangulatú, gyertyafény melletti közös ima következik, amely során egyénileg mindenki mond egy nevet, akiért az aznap esti imádságot felajánlja. A "komoly" rész lezárásaként mindenki húz egyet a Péter atya által készített igekártyákból, majd a "kötetlen" rész következik, amely során szabadon megbeszéljük hogy kivel mi történt az elmúlt héten.
Az elmúlt években rengeteg szép közös élményt éltünk át együtt. 2005-ben megismerkedtünk Fellner Lajos bácsival, aki egy 45 perces pásztorjátékot tanított be nekünk, amelyet az éjféli misén adtunk elő Vásárosdombón. Lajos bácsi által remekül feldolgozott, modern zenei elemekkel tarkított pásztorjáték nagy sikert aratott. A próbák során mi is jobban összekovácsolódtunk, továbbá Lajos bácsi elválaszthatatlanul a közösségünk tagja lett. Azóta több pásztorjátékot és passió játékot tanultunk meg együtt, továbbá minden nyáron részt veszünk a Lajos bácsi által szervezett lelkigyakorlatos hittantáborban Dunafalván. Ezen úton is szeretnénk megköszönni Lajos bácsinak mind azt a sok mindent amit megtett értünk.
Közösségünk hasonlóan jó barátra lelt Csullag Gábor személyében, aki hol vezetőként, hol résztvevőként többször a péntek esti hittanok üde színfoltja volt. Csullag Úr több alkalommal is meghívott minket a szőlőjébe Dombóvár-Szőlőhegyre, hogy nála tartsuk meg a péntek esti hittanunkat. Azóta is gyakran emlegetjük az ott töltött szép perceket.
Ha esetleg úgy gondolod, hogy szívesen megismerkednél e lelkes és vidám közösséggel, szívesen látunk téged is a péntek esti hittanjaink valamelyikén a Vásárosdombói plébánián.

Farkas GergőVissza a főoldalra